HA3MRK - HG3A - HA3KMA

2018. Május 19-én a Honvédelem napján a magyar honvédség 170. éves évfordulóját ünnepelte.

 

 

Ennek keretében a klubunk lehetőséget kapott, egy alkalmi állomás felépítésére Pécs Főterén. A katonai, és egyéb programok között megbújt a rádióamatőr bemutató is.  Ez egy remek alkalom volt, hogy egy nagyobb közönség előtt megmutathassuk, hogy az amatőröknek igen is komoly szerepük lehet a rádió összeköttetések létesítésével a katonai szervezetek együttműködésével.

 A sátruk alatt megfordult jó néhány érdeklődő. Kiket jobban, kiket kevésbé érdekelt az amatőr technika, de voltak olyan főként fiatal érdeklődőink is, akik beültek a sátorba néhány rövidhullámú QSO erejéig. Az érdeklődők megismerkedhettek a rövidhullámú rádiózással, a Morse használatával, az analóg és digitális URH rendszerekkel. Még rögtönzött rádió programozásban is tudtunk segítséget nyújtani.

 

 

  

 Rövidhullámon egy 4sávos DUNAX vertikál antennával egy ICOM-736 rádióval 100Watt kimenő teljesítménnyel dolgoztunk. Az antenna az URH OB alkalmával megszokott utánfutóra szerelt kitekerhető árbócon kapott helyet. Az antenna csúcsára kitűzött zászló így a talajszinttől 21m-en lobogott.

Az URH antennánk (Diamond X300) egy kézzel kitolható 10m-es árbócon kapott helyet. Az antenna egy Yaesu FT-7800 rádióra volt csatlakoztatva. Ugyan ezen az árbócon egy segéd tatón egy Diamond X50 antenna gondoskodott a DMR rendszer ellátásáról. URH-n az átjátszók elérése, és a helyi kommunikáció volt a cél. DMR-en, pedig az országos hálózat elérése.

A sátor tetején foglalt helyet a 130Watt teljesítményű napelem, amely az URH rendszereket látta el végig árammal.

 

 

 

A program vége előtt egy durva zivatar megnehezítette, és késleltette a bontást.

 

Képek, és videók Itt >>>

 

Köszönet a segítségért az érintett klubtársaknak!

73! HA3TA Zsolti


Belépés

Belépés és regisztrálás csak a Mecsek Rádió Klub tagjainak!!!

Emlékezzen rám

Friss események

Nincsenek események

IARU News

A hírcsatorna nem található.